Kuchyň je důležitým a hojně využívaným místem v bytě. Proto, aby čas trávený v ní byl příjemný měli bychom myslet na její správné rozložení.
Jestliže plánujete kuchyň, je dobré se vždy poradit s odborníky. Opravdový profesionál vám naplánuje kuchyň přesně na míru místu pro ni určené a ještě tak, že se vám v ní bude dobře hospodařit.
Vše má své místo
Ve správně uspořádané kuchyni by na sebe měli navazovat zóny – pro skladování potravin a ukládání kuchyňského náčiní, dále zóna umývací, přípravná, vařící a pečící. Pak je otázka jak nejlépe by tyto zóny měly být uspořádány. Na kraji kuchyně by mělo být místo pro skladování – spíž, skříně a kredence, ale také lednice a mrazák. Vedle této zóny by pak měl vzniknout prostor pro nádobí a další kuchyňské náčiní a potřeby. Následně by mělo být místo pro mytí – sem tedy patří dřez či případně i myčka na nádobí. Mezi mycí zónou by mělo vzniknout místo pro přípravu jídla. Na ní pak navazovat zóna pro vaření a pečení.
Místa mezi jednotlivými zónami
Když už máme správné rozmístění, musíme také vědět, jak by mělo být velké volné místo mezi jednotlivými zónami. Tam, kde budeme připravovat jídlo, by měl vzniknout prostor minimálně 90 cm dlouhý. Prostor by měl vzniknout i po obou stranách sporáku – ideálně 30 cm. Podobně je to i u mycí zóny – vedle dřezu však máme povětšinou větší odkládací plochu.
Další kuchyňské tipy
Kuchyňská linka by měla být ideálně vysoká 85 – 90 cm.
Dřez by měl být ještě o 15 cm vyšší než kuchyňská linka
Horní část kuchyně by neměla být výš než 190 cm
Čeho se při zařizování kuchyně vyvarovat
Plynový sporák nikdy neumísťuje pod okno či tam, kde by mohl vzniknout průvan. Mohlo dojít ke zhasnutí plamene. Další častou chybou je umístění sporáku a dřezu hned vedle sebe. Rozhodně investujte do dobrého odsavače par. Nepodceňujte ani správné osvětlení, které by mělo být umístěné nejen v digestoři, ale i nad pracovní plochou. Pokud plánujete kuchyň ve tvaru U nebo s ostrůvkem, myslete na dostatečné místo – to by mělo tvořit mezi kuchyní min. 150 cm.
Rada na závěr: Než se pustíte do plánování, promyslete provedení a výrobce kuchyně. Na trhu najdete levné kuchyně, které však mají malou životnost. Pak je určitě dobré zvážit, zda neinvestovat raději více peněz do kvality.