Vybíráme nábytek do moderního obýváku

V jakém stylu chcete mít obývací pokoj? Inspirujte se současnými trendy, ale zároveň nezapomínejte na účel tohoto pokoje. Jak vybírat nábytek pro moderní a funkční obývák?

Vycházejte z účelu místnosti

Při zařizování moderního obýváku vycházejte z účelu této místnosti. V obývacím pokoji trávíme volný čas. Sledujeme televizi, posloucháme hudbu, scházíme se s rodinou, odpočíváme. Proto bychom se v tomto prostoru měli cítit dobře, abychom celkovou pohodu podtrhli. Zároveň je obývací pokoj místností, do které si nejčastěji zveme návštěvu. Z toho důvodu by měl být také dostatečně reprezentativní.

Nábytek do moderního obýváku

Při volbě nábytku vycházejte z celkového stylu obývacího pokoje, ale i celkově bytu či domu. Pouštíte se do celkové rekonstrukce obýváku či celého bytu? Můžete se inspirovat různými styly. Možná preferujete poslední trendy, ale třeba dáte přednost klasice a v módě je i rustikální styl. Vždy mějte v místnosti prvky jen z jednoho stylu. Jinak bude obývací pokoj vypadat neharmonicky.

Na výběr máte také z rozmanitých barev a materiálů. Opět záleží na vašem vkusu. Nemůžete-li se rozhodnout, volte neutrální tóny a přírodní materiály. Jsou nadčasové a krásné.

Celkově z materiálů nábytku máte široké možnosti volby. Kromě masivního dřeva to jsou lakové či foliované desky MDF, dýha, lamino. Všechny mají své výhody i nevýhody.

V moderních obývacích pokojích dominuje jednoduchost a vzdušnost. Proto ani nábytku by v této místnosti nemělo být hodně. Dnes už jsou na ústupu masivní obývací stěny.

Druhy nábytku v obývacím pokoji

Lidé mají obývací pokoj zařízený různě. Zpravidla v nich nechybí následující druhy nábytku:

Sedací souprava

Sezení v obývacím pokoji zajišťuje sedací souprava. Důležitým kritériem pro její výběr je tak pohodlnost, ale nezapomínejme ani na praktičnost. Máte-li často návštěvy, které zůstávají přes noc, volte rozkládací sedací soupravu. Zvažte rovněž své nároky na ukládací prostory. Samozřejmě promyslete i velikost odvíjející se od prostorových možností, ale i počtu těch, kteří na ní budou nejčastěji sedět.

Sedací souprava je dominantním prvkem místnosti, a proto ovlivňuje i její celkový vzhled. Zajímat by vás proto měl design. Dále vybírejte podle konstrukce sedačky, materiálu, výšky, úpravy atd.

Obývací stěna

I obývací stěny jsou rozmanité. Liší se stylem (volte dle celkového stylu místnosti) i mnohými dalšími parametry. Dříve byl oblíbené sektorový nábytek a i v dnešní době na něj mnoho lidí nedá dopustit, a to díky jeho variabilitě, funkčnosti, ale i příznivé ceně. Sami si zvolte, jak masivní by tato stěna měla být.

Kvalitu obývací stěny určuje především materiál. Velmi kvalitní je masivní dřevo, ale i levnější materiály mají své výhody.

Barvu či kombinaci barev obývací stěny volte podle barvy stěn, podlahy a přizpůsobte ji rovněž prostoru. Čím menší máte prostor, tím světlejší barvy vybírejte.

Konferenční stolek

Před sedací soupravou je obvykle konferenční stolek. Je určen na odkládání různých věcí – kávy, drobného pohoštění, ovladačů, časopisů atd.

Konferenční stolek by měl být praktický, ale ani u něj nezapomínáme na design. Jeho podobu přizpůsobte stylu sedačky. Může mít různou velikost, výšku, tvar i použité materiály.

Samozřejmě máte-li větší obývací pokoj, můžete do něj umístit i další nábytek – police, komody atd. Vše se snažte skloubit tak, aby místnost nepůsobila přeplácaným dojmem.

Propojení obývacího pokoje s kuchyní

V současné době je moderní propojení obývacího pokoje s kuchyní. Stěhujete-li se do takového prostoru, nebo ho chcete dosáhnout vybouráním příček, mějte na mysli, že toto řešení klade větší nároky na sladěnost obou interiérů, to znamená i nábytku.

A jak vypadá váš obývací pokoj? Jste s ním spokojeni, nebo v nejbližší době chystáte změnu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *